Αρχική Social Media Κορονοϊός: Ο χορός των fake news καλά κρατεί

Κορονοϊός: Ο χορός των fake news καλά κρατεί

0
Coronavirus China

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει αβεβαιότητα και μια αίσθηση κινδύνου, που επιτρέπει στα fake news να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση.

Δημοσιεύουμε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα της δημοσιογράφου Δώρας Μακρή που ζει στην Ισπανία και αναφέρεται στα εκατοντάδες fake news που κυκλοφορούν.

Coronavirus Fake News By Wirestock Dreamstime«Περίπου 359 fake ειδήσεις και ρεπορτάζ σχετικά με τον κορονοϊό δημοσιοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα στην Ισπανία. Όλα fake news ή bulos όπως λέγονται στα ισπανικά. Ορισμένα από αυτά τα fake τα οποία βλέπω ότι μου τα στέλνετε και σε ινμποξ μηνύματα.

⁃ Οι Βρυξέλλες ΔΕΝ ζήτησαν από τον Σάντσεθ να απολύσει 400.000 δημοσίους υπαλλήλους

⁃ Η σύζυγος του Σάντσεθ που έχει προσβληθεί από τον ιό ΔΕΝ πήρε τα παιδιά της και πήγαν στο εξοχικό τους. Είναι σε καραντίνα στη Μονκλόα.

⁃ Το χλώριο ή ένα μείγμα χλωρίνης ΔΕΝ θεραπεύουν τον κορονοϊό

⁃ ΔΕΝ θεραπεύουν τον κορονοϊό οι εισπνοές υδρατμών που κυκλοφόρησε ένας φερόμενος γιατρός από την Αργεντινή

⁃ ΔΕΝ έγινε εξέγερση φυλακισμένων σε φυλακή της Μάλαγας. Οι εικόνες είναι από φυλακές άλλης χώρας.

⁃ ΔΕΝ ισχύει ότι δεν δίνουν αναπνευστήρες σε ηλικίες άνω των 65 ετών στις εντατικές της Μαδρίτης.

⁃ ΔΕΝ αυτοκτόνησε κανείς σε ξενοδοχείο της Βαλένθια λόγω της καραντίνας του κορονοϊού. Τα ξενοδοχεία όλα είναι κλειστά στην Ισπανία. Το βίντεο που κυκλοφόρησε είναι περασμένου έτους.

⁃ ΔΕΝ είναι αλήθεια ότι οι αστυνομικές αρχές σταμάτησαν φορτηγό που μετέφερε υγειονομικό υλικό για να το δώσουν σε πολιτικούς!

⁃ ΔΕΝ είναι αλήθεια ότι κρατώντας την αναπνοή μας 5 δευτερόλεπτα ότι δεν κολλάμε Covid-19 και μάλιστα ότι αυτό δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό τουίτερ του υπουργείου Παιδείας. Ο λογαριασμός έχει χακαριστεί.

⁃ Η πρώην κυβερνήτης της Μαδρίτης Εσπερανθα Αγκίρε ΔΕΝ πέθανε από κορονοϊό. Ζει και βασιλεύει.

⁃ ΔΕΝ είναι αλήθεια ότι το νοσοκομείο Σεβέρο Οτσόα της Μαδρίτης έκλεισε την εντατική του. Είναι αλήθεια ότι χρειάστηκε να μεταφέρει ασθενείς του σε άλλα νοσοκομεία. Κυρίως την κρίσιμη πρώτη εβδομάδα

⁃ ΔΕΝ ισχύει ότι η ισπανική κυβέρνηση μοιράζει κουπόνια τροφίμων. Είναι phishing άλλο κακό κι αυτό!

⁃ Επίσης δεκάδες ηχητικά « ντοκουμέντα» από φωνές που υποτίθεται είναι γιατροί ή νοσοκόμες και λένε ότι «πεθαίνουν νέοι άνθρωποι και το κρύβουν» θεωρούνται απολύτως ψευδή. Κάθε βράδυ όλα τα νοσοκομεία της Ισπανίας στέλνουν αναφορά στην υπεύθυνη αρχή που συλλέγει τα στοιχεία κρουσμάτων , θανάτων, αποθεραπευμένων και νοσηλευόμενων. Τα στοιχεία αυτά αρχικά φθάνουν στους επικεφαλής Υγείας των 17 Αυτόνομων περιοχών. Και οι περιοχές αυτές τα στέλνουν απευθείας στο Υπουργείο Υγείας που τα ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του. Μάλιστα ανακοινώνει διαδικτυακά στοιχεία ακόμα και για το τελευταίο χωριό της χώρας. Επίσης ο ισπανικός τύπος στις ιστοσελίδες τους δημοσιοποιεί όλα αυτά τα στοιχεία.

Αυτά. Δεν μπορώ κάθε μέρα να γίνομαι γραφείο διάψευσης για κάθε fake news για Ισπανία και κορονοϊό. Προσέχουμε τί ακούμε, τί διαβάζουμε και από πού προέρχεται».

  • Fake news για τον κορονοϊό δεν κυκλοφορούν μόνο στην Ισπανία. Κυκλοφορούν σε όλη την υφήλιο, όπως και στην Ελλάδα. Προσοχή!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here