Αρχική Άποψη Εκπομπές λόγου χωρίς αισθητική τηλεοπτικής αξιοπρέπειας

Εκπομπές λόγου χωρίς αισθητική τηλεοπτικής αξιοπρέπειας

Γράφει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καλλούδης
0
News Studio 42

Σε όλες σχεδόν τις εκπομπές λόγου, παρατηρεί κανείς τους καλεσμένους να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην κάμερα που τους έχουν υποδείξει, ως η δική τους κάμερα. Ο καλεσμένος είναι σαν να μην έχει επαφή με το Χωρίς τίτλομμμχσδπεριβάλλον, σαν να μιλάει στην κάμερα και όχι στον συνομιλητή του. Καμιά επαφή, τίποτα το ανθρώπινο, δεν τολμάει να κοιτάξει στα μάτια τον διπλανό του, να του πει την αλήθεια του, ή το ψέμα του, γιατί θα είναι εκτός πλάνου. Παρατηρεί δε κανείς ότι στο γενικό πλάνο όλοι κοιτάνε τις κάμερες σαν τα ζόμπι, θαρρείς και δεν βρίσκεται κανείς άλλος στο στούντιο, παρά μόνο αυτός και η κάμερα. Δεν μπορούν να καταλάβουν οι συντελεστές ότι, το βλέμμα, η απ’ ευθείας συνομιλία γίνεται πιο ζεστή πιο ανθρώπινη και έχει μια άλλη αισθητική, την αισθητική της τηλεοπτικής αξιοπρέπειας.
Χωρίς τίτλομμμΕκείνο όμως που είναι μη επιτρεπτό, είναι τα τηλεοπτικά παράθυρα, που φέρνουν τους ομιλητές σε πολύ κοντινά πλάνα, που χάνουν όμως σε αξία, επειδή μιλάνε στο βρόντο και όχι στον συνομιλητή τους. Δεν τολμά ούτε να τον κοιτάξει, γιατί θα του γίνει παρατήρηση. Επισημαίνω δε, ότι αυτό δεν γίνεται σε όλα τα κανάλια.

Τελευταία, η παρουσίαση των ειδήσεων στο “όρθιο” έγινε μόδα! Οι ενδυματολογικές συμπεριφορές των παρουσιαστών και παρουσιαστριών αποσπούν τον τηλεθεατή. Δεν παρακολουθεί τι λέει, αλλά τι φοράει, αν είναι στην μόδα αυτό που φοράει ή όχι.

Black Magic Ursa Camera 789 444 70 SΆνδρες και γυναίκες εκφωνούν τις ειδήσεις έτσι απλά για να τις πουν! Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο/η παρουσιαστής είναι μέρος και μέλος της αφήγησης των γεγονότων. Ότι αφηγούμενος τις ειδήσεις, τις εντάσσει στον δικό του αξιακό κόσμο. Ο καλός παρουσιαστής ειδήσεων, έχει ταυτότητα προσωπική, επαγγελματική, κοινωνική αλλά όχι πολιτική. Ο άνθρωπος που «μπαίνει» καθημερινά στο σπίτι μας αξιολογείται, κρίνεται και επικρίνεται.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here